Lean a fürdőszobában és lean menedzsment a szolgáltató szektorban is

Még a meglepően kis változtatások is a folyamatokban számottevő növekedést tudnak eredményezni a hatékonyságban. Termelési környezetben viszonylag magától értetődő (bár ennek ellenére sem 100%-ban elterjedt) gyakorlat a lean folyamatfejlesztés, de szolgáltató cégek esetén is teljesen releváns a dolog, sőt, ahogy a következő példából kitűnik, még az otthonunkban is értelmezhető.
Hosszú évek óta a reggeli rutinom része, hogy az ébresztő kávé és a zuhanyzás után, amit a házunk földszintjén ejtek meg, felmegyek az emeletre az ottani fürdőszobába, és megmérem a testsúlyomat (ez utóbbi szokás segít a kiterjedésem monitorozásában). Az igazat megvallva, nem teljesen ideális a helyszín, mert amellett, hogy külön fel kell érte battyogni a recsegő lépcsőkön, felzavarva a családtagokat, a hosszúkás és egyenetlen felületű padlólapok között mindig billegett a mérleg, összevissza méréseket produkálva, és két használat között csak úgy ott volt hagyva a fal mellett, eléggé láb alatt. De már megszoktam a sok év alatt, és eszembe se jutott ezen változtatni. Mígnem a napokban a kedvesem, aki ezt látta a kezdetektől, felvetette, hogy miért nem viszem le a lenti fürdőszobába a mérleget (egy mondattal kirépálva egy rakás veszteséget a folyamatból). Így gyorsabban és kényelmesebben építhetném be a reggeli sietségbe a mázsálást, közvetlenül a zuhanyzás után. Oké, gondoltam, leviszem, jobb a békesség. Ott aztán azonnal megállapítottam, hogy a 33×33-as sík padlólapon tökéletesen vizszintesen áll a kb 30×30 cm-es, négyzet alakú mérleg. A használat végeztével pedig mintha oda tervezték volna, betolható a szekrény alá (5S). Éveken át éltem együtt egy nem ideális megszokással, és csak egy apró lökés kellett hozzá, hogy sokkal hatékonyabbá alakítsam.

Komolyabbra fordítva a szót: míg a mérlegelési folyamat fejlesztése nem hoz túl sokat a konyhára, a vállalati munkafolyamatok hatékonyabbá tétele a pénzügyi nyereségen túl számos más előnyt is produkál. Ezt már sok cég belátta, ezért is tanulnak meg különféle lean módszereket és eszközöket. Aztán később arra is rájönnek, hogy ezekkel a módszerekkel és eszközökkel önmagukban egy ponton túl már nem tudnak tovább fejlődni. Muszáj bevonni a lean transzformációba a vezetőket, a top menedzserektől a csoportvezetőkig. Tudatos Lean Vezetés programunk ebben segíti a vállalatokat: kombinálja és kiegészíti a klasszikus vezetői kompetenciák fejlesztését a „Lean Leadership” elveivel és a lean vezetői eszközeivel, nem csak a termelésben és a termelésközeli területeken, hanem irodai környezetben is.

A program nagy hangsúlyt fektet az ismeretek gyakorlatba ültetésére, ezért az általános management modulokhoz kapcsolódó páros coachingokon túl a lean leadership modulokhoz igényre szabottan kiscsoportos workshopokat is kínál, ahol a vezetők kipróbálják és megtapasztalják a lean vezetői eszközök alkalmazását és azok hasznát a munkájukban. Emellett az Act2Manage app lean menedzsment mikrotanulási tartalmai is ott vannak, szó szerint kézzel fogható segítségként a mindennapokban. Ezeket a tartalmakat egyébként az egyik vezető európai lean tanácsadó cég, a REOSS munkatársai készítették, magyarításában pedig Szalay Attila volt segítségünkre, aki sok éves gyártásirányítási tapasztalatát követően az AUDI győri motorgyárának volt Industrial Engineering Managere, majd pedig a cég németországi központjában dolgozott, mint Lean Leadership Manager, AUDI Global felelősséggel.

Sitkei Tamás kollégám nemrég fejezte be a munkát a negyedik Tudatos Lean Vezetés csoporttal egy nagy pénzügyi szolgáltató cégnél. Ha érdekelnek a tapasztalatai, vedd fel vele a kapcsolatot a sitkei.tamas@menedzsmentor.com email címen! Komoly előrelépések tudnak ugyanis történni akkor, ha a menedzserek ügyesen kombinálják össze vezetői és lean tudományukat, majd pedig kezdenek is azokkal valamit a cég érdekében. 🙂

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Cservenyák Tamás Egy szakajtó menedzsment haiku című, legújabb e-könyvét

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Dobay Róbert Mégis, mire számítottál?című ekönyvét!

Töltsd le Dobay Róbert ebookját!

Korábbi bejegyzések

Sokszor csináld azt, amiben a legjobb vagy

Amikor vezetőkkel beszélgetek, egyetértés mutatkozik abban, hogy jobban járunk mi is és a cég is, ha az erősségeinkre építünk és nem a gyengeségeinket reszelgetjük. Azért persze beletrollkodik a képbe az a gondolat, hogy:
„Nagyszerű dolgokat képviseltek, de a való világban nem lehet ebbe belemerülni! Tenni kell a dolgunkat, ki kell elégítenünk az ügyfeleket, meg kell felelnünk az elvárásoknak, nem fókuszálhatunk állandóan az erősségeinkre.”

Tovább »

További bejegyzések:

Sokszor csináld azt, amiben a legjobb vagy

Amikor vezetőkkel beszélgetek, egyetértés mutatkozik abban, hogy jobban járunk mi is és a cég is, ha az erősségeinkre építünk és nem a gyengeségeinket reszelgetjük. Azért persze beletrollkodik a képbe az a gondolat, hogy:
„Nagyszerű dolgokat képviseltek, de a való világban nem lehet ebbe belemerülni! Tenni kell a dolgunkat, ki kell elégítenünk az ügyfeleket, meg kell felelnünk az elvárásoknak, nem fókuszálhatunk állandóan az erősségeinkre.”

Bővebben »

Ne szarjunk már magunk alá a celeb vezetőktől, és ne őket kopizzuk, ha lehet!

Ezt a cikket két barátom és harcostársam, Kovács Ildi és Molnár Peti megbízásából írtam, és mivel viszonylag gyakori nevük van a Cservenyákhoz viszonyítva, egész nehezen lesznek beazonosíthatók, mint felbujtó személyek. 🙂 Szeretném rögtön előrebocsátani, hogy minden elismerésem a kiemelkedő teljesítményé, aki ismer, az ezt nagyon jól tudja.

Bővebben »
Home office

Mi a fenntartható irodai vs. home office nap arány?

Ahogy beütött a pandémia, a vírusnál is gyorsabban szaporodtak a hómofisz- és “future of work” szakértők, gondolom azon a “masszív tapasztalati bázison”, hogy előzőleg alig valahol engedték az otthonról dolgozást, hirtelen meg mindenkit igyekeztek hazazavarni, akit csak lehetett.

Bővebben »

Idősebben nem tudunk már viselkedést változtatni. Bullshit.

Jó erősen tartja magát az a hiedelem, hogy idősebb korban már nem nagyon képesek az emberek változni, úgyhogy pont jók úgy, ahogy vannak. Természetesen ez egy felettébb kényelmes nézőpont, csak az a baj vele, hogy távol áll a valóságtól. Az idegtudósoktól tudjuk, hogy az agyunk jellemzője a neurogenézis, azaz életünk végéig jönnek létre új idegsejtek, valamint a neuroplaszticitás, miszerint az idegsejtek között kapcsolatok fakulnak el és új kapcsolatok alakulnak ki.

Bővebben »
ures busz

Tehetséges vagy? Felveszlek!

Minden vállalat arra törekszik, hogy a legjobb, legtehetségesebb, legügyesebb legmotiváltabb munkavállalókat vegye fel a munkaerőpiacról. Érthető, hogy a számukra legmegfelelőbb munkatársakat szeretnék felcsippantani a buszmegállóból. Az is érthető, hogy, akik nem illeszkednek a vállalati kultúrába vagy az attitűdjük nem megfelelő, azokat igyekszenek leszállítani a járgányról, viszont akikkel már együtt utaznak, azokat a megfelelő ülésbe próbálják ültetni, hogy a nekik való feladatokat tudják végezni.

Bővebben »
penzt vagy eveket

Pénzt vagy éveket?!

A kutatások, kérdőívek idejét éljük, kb. mindenre is kíváncsiak vagyunk a munkavállalókkal kapcsolatban. Üdvözlendő az igyekezet a munkaadók, tanácsadók részéről, hogy érdeklődést mutatnak a munkatársak iránt. Fontos első lépés, hogy legyen adatunk, és még fontosabb második lépés, hogy helyesen értelmezzük azokat.

Bővebben »

Tanácsadók, mi a fenét csináltunk eddig???

Miután befejezték a Legacy Podcast legutóbbi adásában az Innermetrix friss nemzetközi kutatásáról az értekezést, Márton Móni és Malchiner Péter nem hagyta abba a szakmai eszmecserét, így született egy újabb epizód a beszélgetésükből. Ott kapták fel a fonalat, hogy bizony a 3000 fős (egyenlő arányban Magyarország, Németország és USA), multicégek vezetőire fókuszáló felmérés eredményei egyáltalán nem hízelgőek a menedzserekre nézve.

Bővebben »

Több nőre van szükség a vezetésben, de nem azért, amiért sokan mondják

Amikor csoportképeket készítenek az ország vagy a világ első embereiről, kétségkívül az öreg, jóllakott, öltönyös faszik dominálnak hosszú évek óta. Az is tény, hogy az emberiség a rengeteg felhalmozott tudás és innováció ellenére a vesztébe hajt, környezetét kizsákmányolja, melynek következtében leginkább magát fogja kinyiffantani (jelenleg úgy tűnik, inkább előbb mint utóbb), a Föld nevű bolygó ökoszisztémája pedig várhatóan ezután is alkalmazkodni fog a helyzethez.

Bővebben »

Korábbi blogbejegyzéseinket itt olvashatod: