Legfrissebb tartalmainkat az Act2Manage weboldalunkon olvashatod

Lean a fürdőszobában és lean menedzsment a szolgáltató szektorban is

Még a meglepően kis változtatások is a folyamatokban számottevő növekedést tudnak eredményezni a hatékonyságban. Termelési környezetben viszonylag magától értetődő (bár ennek ellenére sem 100%-ban elterjedt) gyakorlat a lean folyamatfejlesztés, de szolgáltató cégek esetén is teljesen releváns a dolog, sőt, ahogy a következő példából kitűnik, még az otthonunkban is értelmezhető.
Hosszú évek óta a reggeli rutinom része, hogy az ébresztő kávé és a zuhanyzás után, amit a házunk földszintjén ejtek meg, felmegyek az emeletre az ottani fürdőszobába, és megmérem a testsúlyomat (ez utóbbi szokás segít a kiterjedésem monitorozásában). Az igazat megvallva, nem teljesen ideális a helyszín, mert amellett, hogy külön fel kell érte battyogni a recsegő lépcsőkön, felzavarva a családtagokat, a hosszúkás és egyenetlen felületű padlólapok között mindig billegett a mérleg, összevissza méréseket produkálva, és két használat között csak úgy ott volt hagyva a fal mellett, eléggé láb alatt. De már megszoktam a sok év alatt, és eszembe se jutott ezen változtatni. Mígnem a napokban a kedvesem, aki ezt látta a kezdetektől, felvetette, hogy miért nem viszem le a lenti fürdőszobába a mérleget (egy mondattal kirépálva egy rakás veszteséget a folyamatból). Így gyorsabban és kényelmesebben építhetném be a reggeli sietségbe a mázsálást, közvetlenül a zuhanyzás után. Oké, gondoltam, leviszem, jobb a békesség. Ott aztán azonnal megállapítottam, hogy a 33×33-as sík padlólapon tökéletesen vizszintesen áll a kb 30×30 cm-es, négyzet alakú mérleg. A használat végeztével pedig mintha oda tervezték volna, betolható a szekrény alá (5S). Éveken át éltem együtt egy nem ideális megszokással, és csak egy apró lökés kellett hozzá, hogy sokkal hatékonyabbá alakítsam.

Komolyabbra fordítva a szót: míg a mérlegelési folyamat fejlesztése nem hoz túl sokat a konyhára, a vállalati munkafolyamatok hatékonyabbá tétele a pénzügyi nyereségen túl számos más előnyt is produkál. Ezt már sok cég belátta, ezért is tanulnak meg különféle lean módszereket és eszközöket. Aztán később arra is rájönnek, hogy ezekkel a módszerekkel és eszközökkel önmagukban egy ponton túl már nem tudnak tovább fejlődni. Muszáj bevonni a lean transzformációba a vezetőket, a top menedzserektől a csoportvezetőkig. Tudatos Lean Vezetés programunk ebben segíti a vállalatokat: kombinálja és kiegészíti a klasszikus vezetői kompetenciák fejlesztését a „Lean Leadership” elveivel és a lean vezetői eszközeivel, nem csak a termelésben és a termelésközeli területeken, hanem irodai környezetben is.

A program nagy hangsúlyt fektet az ismeretek gyakorlatba ültetésére, ezért az általános management modulokhoz kapcsolódó páros coachingokon túl a lean leadership modulokhoz igényre szabottan kiscsoportos workshopokat is kínál, ahol a vezetők kipróbálják és megtapasztalják a lean vezetői eszközök alkalmazását és azok hasznát a munkájukban. Emellett az Act2Manage app lean menedzsment mikrotanulási tartalmai is ott vannak, szó szerint kézzel fogható segítségként a mindennapokban. Ezeket a tartalmakat egyébként az egyik vezető európai lean tanácsadó cég, a REOSS munkatársai készítették, magyarításában pedig Szalay Attila volt segítségünkre, aki sok éves gyártásirányítási tapasztalatát követően az AUDI győri motorgyárának volt Industrial Engineering Managere, majd pedig a cég németországi központjában dolgozott, mint Lean Leadership Manager, AUDI Global felelősséggel.

Sitkei Tamás kollégám nemrég fejezte be a munkát a negyedik Tudatos Lean Vezetés csoporttal egy nagy pénzügyi szolgáltató cégnél. Ha érdekelnek a tapasztalatai, vedd fel vele a kapcsolatot a sitkei.tamas@menedzsmentor.com email címen! Komoly előrelépések tudnak ugyanis történni akkor, ha a menedzserek ügyesen kombinálják össze vezetői és lean tudományukat, majd pedig kezdenek is azokkal valamit a cég érdekében. 🙂

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Cservenyák Tamás Egy szakajtó menedzsment haiku című, legújabb e-könyvét

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Dobay Róbert Mégis, mire számítottál?című ekönyvét!

Töltsd le Dobay Róbert ebookját!

Korábbi bejegyzések

A téglákra figyelj, ne a falra!

Mostanában rászoktam vezetés közben podcastok hallgatására. A Karizma podcastban hallottam a következő történetet Will Smith önéletrajzi könyvéből, és nagyon tudtam rezonálni rá. A színész 11 éves volt, amikor az apja úgy döntött, hogy egy új falat akar építeni a műhelye elé. A régi már mállott szét, és ez nem tetszett neki. Ahelyett, hogy kőművest hívott volna, azt gondolta, hogy jó kis projekt lesz Willnek és az öccsének. Lerombolta a falat, a gyerekeknek pedig nem sok hite volt abban, hogy ott valaha is új fal fog állni.

Tovább »

Megyünk előre, csak nem mindegy, melyik irányba!

Az elmúlt két hétben három olyan tapasztalatom is volt, amivel egy kicsit belekukkanthattam a jövő lehetséges alakulását fürkésző varázsgömbbe. Épp pár hónapja ostoroztam azokat a szakértőket és tanácsadókat, akik magabiztosan spekulálnak minimális információs bázison, sőt, nem átallanak azzal hitegetni másokat, hogy a megoldásuk egyenesen jövőbiztos. Már abban az írásomban is hozzátettem, hogy az adatelemzésnek és a trendvizsgálatnak természetesen van értelme, mint ahogy a lehetséges scenario-k és forgatókönyvek felvázolásának is.

Tovább »

További bejegyzések: