Miféle visszajelzésnek lenne értelme a vezetők számára?

Ezt a fogós kérdést tettük fel magunknak néhány évvel ezelőtt. Könnyű lenne rávágni, hogy bármilyen visszajelzés hasznos. Ez azonban sajnos nem igaz. Nem csak adatra van ugyanis szükségünk, hanem releváns és jó minőségű adatra. Amikor az Act2Manage applikáció első verzióját megmutattuk néhány HR igazgatónak és vállalati L&D szakembernek még 2015-ben, gyakorlatilag azonnal felmerült bennük az igény arra, hogy egy vezetőfejlesztő applikáció ne csak az on-the-job ismertszerzésben, a meglévő tudás felidézésében, valamint a tanultak gyakorlatba ültetésében nyújtson hathatós segítséget, hanem a vezetők tényleges viselkedésével kapcsolatban is lehessen vele gyűjteni visszajelzéseket. Ezt azonban egyáltalán nem találtuk egyszerű kihívásnak. Először is, olyan visszajelző rendszernek van csak haszna, aminek értelme is van, azaz jó minőségű adatot produkál. Másrészt anonim, és megfelel a GDPR előírásainak. Harmadrészt képes azoknak a visszajelzését is kezelni, akik nem felhasználói a vezetőfejlesztő applikációnak. Negyedrészt könnyen kezelhető és értelmezhető, továbbá időkímélő és felhasználóbarát.

statler and waldorf

>Nem kevés töprengés, valamint statisztikai és kérdőív-szerkesztési kutakodás után arra jutottunk, hogy akkor lesz értelmes a visszajelzés a vezetők számára, ha:

  • az emberek vezetése tekintetében releváns viselkedéseket vizsgál (mennyire csinál a delikvens olyan dolgokat, amelyek tényleg fontosak)
  • azokat kérdezi meg, akik a mindennapokban, saját szemükkel rálátnak a vezető viselkedésére (tehát nem a feletteseiket, hanem a beosztottaikat kell megkérdezni)
  • arra kérdez rá, amit a válaszadó valóban meg tud ítélni a saját tapasztalatából és nézőpontjából, nem csupán a véleményéről érdeklődik
  • a válaszok nem minősítések/osztályzatok, mivel a kapcsolódó kutatások alapján jellemzően sokkal kisebb a korreláció a különböző értékelők ugyanarra az emberre vonatkozó osztályzatai között, mint az egyes értékelők különböző emberekről adott osztályzatai között (tehát többet mondanak az osztályzatok az értékelőről mint az értékeltről)

Az Act2Manage applikáció vadonatúj, a napokban élesített vezetői értékelés funkciójának állításaihoz a 2012-ben a KPMG Akadémiával együttműködésben végzett, majd 2017-ben a Menedzsmentor csapatával megismételt, Henry Mintzberg modelljére épült kutatásunk állítássora adta az kiindulópontot, de azt a fent felsorolt szempontok alapján számottevően módosítottuk. Egy éven keresztül dolgoztunk azon, hogy kialakítsuk a visszajelző funkció működési logikáját, és véglegesítsük azt a 14 állítást, amivel kapcsolatban a felhasználó először önértékelést végez, majd pedig beosztottait felkéri ugyanezen dimenziók mentén a visszajelzés-adásra. A riport az aggregált válaszokat mutatja meg számára, ami összehasonlítható az önértékelésével, később pedig a korábbi beosztotti visszajelzésekkel is. Az egyes területeken a vezető javaslatokat kap arra, hogy az app segítségével miképpen tud fejlődni az adott témában. Igény szerint, de minimum három hónap múlva, a felmérés megismételhető, hogy a viselkedésváltozás visszamérhető legyen.

Az első perctől az vezérelt bennünket az Act2Manage app fejlesztése során, hogy miképp tudunk értéket adni a felhasználóinknak. Ilyen érték például, hogy a mindennapi életben felmerülő, konkrét dilemmák megoldásához nyújt segítséget, vállalástételre buzdítással növel a gyakorlatba ültetés valószínűségét, utánkövetéssel és udvarias bökdöséssel támogatja a viselkedésváltozás meggyökereztetését, egyszerű és rövid mikrotanulási tartalmaival elősegíti az időhatékonyságot, könnyen emészthető és humoros stílusa pedig a tanulást teszi élvezhetőbbé. Az értelmes, alaposan átgondolt visszajelzés-kérési funkció egy következő lépést jelent az értékteremtésben. Látja belőle a vezető, hogy mennyire nézik ugyanazt a mozit a beosztottaival, és az idő előrehaladtával azt is meg tudja állapítani, hogy a viselkedésének módosítása mennyire érzékelhető a csapattagjai számára, esetleg hol van még szükség további finomhangolásra.

A riporthoz természetesen, az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, csak magának a felhasználónak van hozzáférése, így kizárólag az ő saját fejlődéséhez biztosít muníciót. A HR számára azonban hasznos, összesített információkkal szolgálhatunk, ha megvizsgáljuk, hogy vannak-e olyan vezetői viselkedések, ahol kiemelkedően sok vezető kap a vállalatuknál magas értékelést, vagy akadnak-e olyan területek, amelyekben a vezetőik jelentős hányada a beosztotti visszajelzések alapján egyáltalán nem jeleskedik.

Az Act2Manage applikációt kis-, közép- és nagyvállalati ügyfelek számára fejlesztettük. Ha érdekel részletesebben, miként támogatja a vezetők fejlődését ez a mobiltanulási eszköz, akár önmagában, akár erőteljes hatást gyakorló blended learning programok részeként, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Szólj hozzá!

Iratkozz fel blog értesítőnkre

Nem zaklatunk mindenféle áltudománnyal, csak akkor írunk, ha valami értelmes jut eszünkbe.

Kövess minket

További bejegyzések:

Online (gumival) jobb, mint sehogy

Miközben nagyban rettegünk itt, nehogy elkapjuk a kórságot, reménykedünk, hogy hamarabb kiszabadulunk a bezártságból, mint amikor megbolondulnánk, és próbáljuk átvészelni a munkalehetőségek és jövedelmünk elpárolgását, felütötte a fejét néhány pozitívabb hang is a közösségi médiában. Az egyik ilyen, hogy a helyzet nagyszerű megújulási és üzleti lehetőséget biztosít egyes ágazatokban, például pikk-pakk digitalizálódik a képzés-fejlesztés világa, sőt, még borkóstolókat is lehet online tartani.

Bővebben »

Itt a tavasz, és itt a vezeklés ideje is

Nézem az ébredező természetet: rügyeznek és virágoznak a fák, sárgán pompázik az aranyeső. Az emberek ezalatt, akik állítólag a teremtés “koronái” (pun intended), befalazzák magukat az otthonukba, és lefossák a bokájukat félelmükben egy szubmikroszkopikus organizmustól (joggal, velem együtt). Belegondolok, hogy ha jön ennek a kis szemétnek a későbbiekben egy még rohadékabb apró haverja…

Bővebben »

Tudatos (táv)vezetés tanácsok

Sokat törtem a fejem, hogy mivel lehetne méltó módon megemlékezni arról, hogy pont ma ünnepli 10 éves születésnapját a Tudatos Vezetés blog. Lehetett volna mindenféle szép számokat felsorolni, de azok inkább nekem érdekesek. Úgyhogy ehelyett írtam valamit, ami remélhetőleg az olvasóknak érdekes a jelen helyzetben. Összegyűjtöttem egy rakás szempontot, ami segít tudatosabban megközelíteni a távmenedzselés kérdését. Ha pedig már belecsaptál, check-listként is szolgálhat.

Bővebben »

Gyorstalpaló tanfolyam arról, hogy nem is (volt) rossz nekünk

Az emberi lények hajlamosak a hiányokra és a kellemetlenségekre fókuszálni a mindennapokban, és nem annyira fordítanak figyelmet arra a temérdek dologra, ami az életük mérlegének pozitív serpenyőjébe tehető. Aztán jön az sors, mint analóg tanító, és rendre megmutatja nekünk, hogy normál esetben messze nem kéne ennyit morgolódni, elégedetlenkedni, panaszkodni.

Bővebben »

Gyorstalpaló valószínűség-menedzsment tanfolyam

Jelenleg egy ilyen képzésre iratkoztak be a földlakók, persze nem önszántukból. Mindenki megtanulhatja, hogy milyen jelentősége van a valószínűség csökkentésének vagy épp növelésének. Számos olyan terület van, szinte minden, ami emberi lényeket érint, ahol nem mehetünk teljesen tutira. Például ha betonozott földhöz vágunk egy tojást vagy egy boros poharat erőből, akkor elég biztosak lehetünk benne, hogy szarrá törnek.

Bővebben »

Hogyan vesztettem el a MOOC-szüzességemet?

Bár már több mint 12 éve biztosítanak nagy nevű külföldi egyetemek nyitott, ingyenes, vagy nagyon kedvező árú online kurzusokat, a formális oktatással szembeni averzióm mindeddig nem vitt rá, hogy bármelyikre is beiratkozzak. Pedig azért elég vonzó, hogy igazán nagy spílerek képzéseit lehet elvégezni, olyanokét, akiknek az ember a könyveit olvassa, olyan intézményekben, amelyekbe sosem fogok járni. Így aztán, csak most jutottam oda, hogy kipróbáljak egy MOOC kurzust (Massive Open Online Course), amire három dolog késztetett.

Bővebben »

Korábbi blogbejegyzéseinket az alábbi oldalon tekintheted meg: