Megyünk előre, csak nem mindegy, melyik irányba!

Az elmúlt két hétben három olyan tapasztalatom is volt, amivel egy kicsit belekukkanthattam a jövő lehetséges alakulását fürkésző varázsgömbbe. Épp pár hónapja ostoroztam azokat a szakértőket és tanácsadókat, akik magabiztosan spekulálnak minimális információs bázison, sőt, nem átallanak azzal hitegetni másokat, hogy a megoldásuk egyenesen jövőbiztos. Már abban az írásomban is hozzátettem, hogy az adatelemzésnek és a trendvizsgálatnak természetesen van értelme, mint ahogy a lehetséges scenario-k és forgatókönyvek felvázolásának is.

Az első ide kapcsolódó élményem az volt, amikor meghallgattam a Karizma Podcast adásában Bolya  Imre beszélgetését Dr. Rab Árpád trendkutatóval, aki a NKE Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Amellett, hogy kontextusba helyezte a technológiai fejlődést, és számos érdekes példát ismertetett a trendek alapján a jövő várható alakulására, a saját szakmámmal kapcsolatban is elgondolkodtatott, amikor elérhető közelségben láttatta azt a képet, amelyen az orvos hologramja veszi fel az anamnézisemet, ismeri meg a tüneteimet, tesz terápiás javaslatot és írja fel a gyógyszert.

Mi már 2014-ben elkezdtünk dolgozni azon a fajta lehetetlenen, melynek keretei között a vezető tipizálható kérdéseire, az emberek vezetésével kapcsolatos dilemmáira a zsebében lévő mobiltelefonja segítségével adhatunk a szakmai tudásunk és tapasztalatunk bázisán standard választ, ami az esetek mondjuk 70-80%-ára releváns lehet. Emellett a coachingban is meglepően jól működnek a teljesen standardizált kérdésszekvenciák, ami ugyancsak automatizálható. Minden esetre nem lesz megfelelő, de sokra igen. Továbbhaladva ezen az úton, egyáltalán nem látom elképzelhetetlennek, hogy egy workshopot vagy tréningnapot egyszer majd úgy tart meg az ember egy szállodában vagy a megbízó cég tárgyalójában, hogy jelen van a csoporttal, de virtuálisan. Hogy miként, arról fogalmam se volt, mert akkor még nem ért a következő két élmény, amit az alábbiakban fejtek ki.

Az úgy volt, hogy Dobay doktorúrék tavaly ősszel már megtekintették Londonban George Lucas special fx cégének virtuális ABBA koncertjét, és most tervezték ezt az akciót megismételni januárban egy kicsit bővebb társaságban. A lehetőséghez nekünk is volt kedvünk csatlakozni, mivel az elég beszédesnek tűnt, hogy még egyszer megnéznék. Sejtettem, hogy jó lesz, de sikerült felülmúlni az előzetes elképzeléseimet. Legyen elég annyi, hogy kiválóan megtévesztik az érzékelésünket és az észlelésünket, tényleg úgy tűnik, mintha a valóságos zenészek mellett a 40 évvel ezelőtti fizimiskájú ABBA tagok is élőben ott lennének. Persze róluk tudjuk, hogy 72 és 77 év közt szóró tagok nem nézhetnek így ki, tehát mindenképp digitálisan vannak valahogy megjelenítve, de azért tréfából néha beköpik, hogy egy kis türelmet kérnek, amíg elmennek átöltözni. De a show végén, amikor besétálnak a színpadra mai kinézetükkel megköszönni az érdeklődést, és feltűnnek mögöttük a közreműködők vagy 30-40-en egymás mellett állva, fekete nadrágban és pólóban, a nézők véleménye már megoszlik arról, hogy ők vajon élőben vagy digitálisan jelentek meg a tisztelt publikum előtt. Visszautalva tehát az előző bekezdésre, van már olyan technológia, aminél húsz-harminc méterről már nem tudjuk bizton megállapítani, hogy valóságos személyt látunk ott vagy digitális képmását.

Múlt pénteken beugrott hozzánk ebédre az a Béla barátom, aki informatikában épít vállalkozásokat és folyamatosan innovál. Ő biztos nem használná ezt a szót, mert szerinte csak a józan paraszti eszét alkalmazza, míg a többség kőbaltával kergeti a mamutokat. Sajnos csak kevés időnk volt, de ráterelődött a szó a mesterséges intelligenciára, majd pedig lebaszott, hogy bár már hallottam róla, nem próbáltam még ki a ChatGPT chatbotot. Ugyanis beszarás, és fogalma sincs, hogy egész pontosan miként csinálják, annak ellenére, hogy ők sem szarral gurigáznak, ráadásul több kontinensen… Gondoltam, ne maradjak szégyenben, hogy nem haladok a korral, letesztelem. Nem mennék itt most részletekbe, de igyekeztem szerteágazó területekről, kellően komplex kérdésekben kikérni a véleményét, tanácsát, meglátásait. Magyarul. Nem csalódtam, tényleg beszarás. Természetesen a sok okos megmondó emberhez képest lényegesen szerényebben adja elő, bevallja a korlátait, kéri a segítséget a folyamatos tanuláshoz. Szóval még szimpatikus is. Amikor mi tanítunk, tulajdonképp azt csináljuk, hogy leszűrjük a lényeget az egyébként mások számára is ingyen vagy olcsón elérhető tudásból, kontextusba helyezzük, és korszerű tanításmódszertannal, személyes varázsunk ostyájába csavarva beadjuk a pirulákat a résztvevőknek. Ebből tulajdonképpen az első kettőt, a lepárlást és a kontextusba helyezést már most is tudja. Sőt, megfelelően reagál a beszélgetőpartnertől jövő kérdésekre, kommentekre, észrevéltelekre. A tanításmódszertan, a folyamat leprogramozható. A személyes varázs pedig avatar formájában egész jól megoldható. Akkor most rezeljünk be, hogy mi lesz a munkánkkal? Vagy örüljünk annak, hogy egyszer majd az évi néhány tucat résztvevő helyett akár több ezer embernek is segíthetünk egy személyeshez kísértetiesen hasonló intenzív formátumben?

Felejtsd el Vandát, aki nem fejlődött évek alatt se túl sokat, csak kölcsönösen értetlenkedünk vele, amíg le nem basszuk a kagylót dühünkben. Míg ő a türkmén járási másodosztályban focizik, ez a ChatGPT a Bundesligában játszik. Ugyanúgy mint az ABBÁ-nál, keresni kell a hibákat, ami arról árulkodik, hogy nem valóságos személlyel beszélgetsz. Gyanítom, hogy nemsokára már keresve se fogjuk megtalálni azt a hibát. Ezek alapján nincs már messze az idő, amikor nem tudhatjuk, valóságos-e az ember, akit látunk magunk előtt és akivel kommunikálunk. Annak minden előnyével és hátrányával. Az éles vágószerszámmal ugyanúgy lehet főzéshez alapanyagot aprítani, szobrot faragni vagy akár életmentő műtétet végezni, mint ahogy kirabolni a másikat vagy embert ölni vele. Nem önmagában az eszköz, hanem a felhasználó szándéka a meghatározó.

Ennek az írásnak nem célja a technológiai innovációval kapcsolatos filozófiai vagy etikai szempontok vizsgálata. Inkább csak gyermeki rácsodálkozás arra, amerre menni képes már az emberek egyik része a Föld nevű bolygón felhalmozott tudás segítségével, míg a másik része azon dolgozik, hogyan lehet másokat becsapni, leigázni, likvidálni.

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Dobay Róbert Mégis, mire számítottál? című ekönyvét!

Töltsd le Dobay Róbert ebookját!

Korábbi bejegyzések

A téglákra figyelj, ne a falra!

Mostanában rászoktam vezetés közben podcastok hallgatására. A Karizma podcastban hallottam a következő történetet Will Smith önéletrajzi könyvéből, és nagyon tudtam rezonálni rá. A színész 11 éves volt, amikor az apja úgy döntött, hogy egy új falat akar építeni a műhelye elé. A régi már mállott szét, és ez nem tetszett neki. Ahelyett, hogy kőművest hívott volna, azt gondolta, hogy jó kis projekt lesz Willnek és az öccsének. Lerombolta a falat, a gyerekeknek pedig nem sok hite volt abban, hogy ott valaha is új fal fog állni.

Tovább »

További bejegyzések:

Humor, törődés, fenntarthatóság és korrektség a cégkultúrában

Még tavaly ősszel egy pár napot Ausztriában töltöttünk a családdal, és Apáti Béla barátom javaslatára felkerestük a Zotter csokigyárat. Béla úgy vélte, hogy a gyerekekkel biztosan jól fogunk szórakozni ott. Hát ez pontosan így is történt, azt viszont nem tudom, mennyire volt szándékos a részéről, hogy egyúttal szakmai továbbképzésre is elküldött engem, vagy ez a szál csak pozitív mellékhatásként volt végül hab a csokitortán. Majd megkérdezem tőle alkalmasint.

Bővebben »

Sokszor csináld azt, amiben a legjobb vagy

Amikor vezetőkkel beszélgetek, egyetértés mutatkozik abban, hogy jobban járunk mi is és a cég is, ha az erősségeinkre építünk és nem a gyengeségeinket reszelgetjük. Azért persze beletrollkodik a képbe az a gondolat, hogy:
„Nagyszerű dolgokat képviseltek, de a való világban nem lehet ebbe belemerülni! Tenni kell a dolgunkat, ki kell elégítenünk az ügyfeleket, meg kell felelnünk az elvárásoknak, nem fókuszálhatunk állandóan az erősségeinkre.”

Bővebben »

Ne szarjunk már magunk alá a celeb vezetőktől, és ne őket kopizzuk, ha lehet!

Ezt a cikket két barátom és harcostársam, Kovács Ildi és Molnár Peti megbízásából írtam, és mivel viszonylag gyakori nevük van a Cservenyákhoz viszonyítva, egész nehezen lesznek beazonosíthatók, mint felbujtó személyek. 🙂 Szeretném rögtön előrebocsátani, hogy minden elismerésem a kiemelkedő teljesítményé, aki ismer, az ezt nagyon jól tudja.

Bővebben »
Home office

Mi a fenntartható irodai vs. home office nap arány?

Ahogy beütött a pandémia, a vírusnál is gyorsabban szaporodtak a hómofisz- és “future of work” szakértők, gondolom azon a “masszív tapasztalati bázison”, hogy előzőleg alig valahol engedték az otthonról dolgozást, hirtelen meg mindenkit igyekeztek hazazavarni, akit csak lehetett.

Bővebben »

Idősebben nem tudunk már viselkedést változtatni. Bullshit.

Jó erősen tartja magát az a hiedelem, hogy idősebb korban már nem nagyon képesek az emberek változni, úgyhogy pont jók úgy, ahogy vannak. Természetesen ez egy felettébb kényelmes nézőpont, csak az a baj vele, hogy távol áll a valóságtól. Az idegtudósoktól tudjuk, hogy az agyunk jellemzője a neurogenézis, azaz életünk végéig jönnek létre új idegsejtek, valamint a neuroplaszticitás, miszerint az idegsejtek között kapcsolatok fakulnak el és új kapcsolatok alakulnak ki.

Bővebben »
ures busz

Tehetséges vagy? Felveszlek!

Minden vállalat arra törekszik, hogy a legjobb, legtehetségesebb, legügyesebb legmotiváltabb munkavállalókat vegye fel a munkaerőpiacról. Érthető, hogy a számukra legmegfelelőbb munkatársakat szeretnék felcsippantani a buszmegállóból. Az is érthető, hogy, akik nem illeszkednek a vállalati kultúrába vagy az attitűdjük nem megfelelő, azokat igyekszenek leszállítani a járgányról, viszont akikkel már együtt utaznak, azokat a megfelelő ülésbe próbálják ültetni, hogy a nekik való feladatokat tudják végezni.

Bővebben »
penzt vagy eveket

Pénzt vagy éveket?!

A kutatások, kérdőívek idejét éljük, kb. mindenre is kíváncsiak vagyunk a munkavállalókkal kapcsolatban. Üdvözlendő az igyekezet a munkaadók, tanácsadók részéről, hogy érdeklődést mutatnak a munkatársak iránt. Fontos első lépés, hogy legyen adatunk, és még fontosabb második lépés, hogy helyesen értelmezzük azokat.

Bővebben »

Tanácsadók, mi a fenét csináltunk eddig???

Miután befejezték a Legacy Podcast legutóbbi adásában az Innermetrix friss nemzetközi kutatásáról az értekezést, Márton Móni és Malchiner Péter nem hagyta abba a szakmai eszmecserét, így született egy újabb epizód a beszélgetésükből. Ott kapták fel a fonalat, hogy bizony a 3000 fős (egyenlő arányban Magyarország, Németország és USA), multicégek vezetőire fókuszáló felmérés eredményei egyáltalán nem hízelgőek a menedzserekre nézve.

Bővebben »

Korábbi blogbejegyzéseinket itt olvashatod: