Management haiku kóstoló

Már több mint egy hónapja nem írtam semmit a blogra, aminél persze van nagyobb probléma is manapság a Föld nevű bolygón, így aztán vélhetően nem sok embernek tűnt ez fel. Tudom azért, hogy vannak rendszeres olvasók, nekik mondom, hogy különösebb oka nem volt ennek, egyszerűen hiányzott az ihlet, nem akadt olyan téma, ami ebben a formában kívánkozott volna ki belőlem. Beugrott azonban, hogy épp ma 11 éve indult útjára a blog, úgyhogy igazán megérdemli, hogy ismét szülessen rajta egy blogpost.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban ide nem sok minden került fel, más formában azonban dolgozott bennem az alkotási és közlési inger. Még valamikor az év elején olvastam el újra Greg McKeown Lényeglátás (Essentialism) című, valamint Leo Babauta A kevesebb ereje című könyvét. Ez utóbbi első oldalain ír Babauta a haiku nevű japán versformáról, ami három sorból és mindössze 17 szótagból áll (5+7+5 elosztásban), a szerzőjének pedig eme szigorú formai keretek és terjedelmi korlátok közé szorítva kell kifejeznie üzenetét. Hogy ez sikerüljön, minden fölösleges szót el kell távolítania, és csak azokat megtartani, amelyek feltétlenül szükségesek a gondolat közléséhez. Ki is próbáltam azonnal, és felettébb szórakoztató játéknak, agytornának találtam. Eszembe jutott, hogy vajon tudnék-e a saját témámban, a vezetéssel kapcsolatosan ilyen rövid üzeneteket megfogalmazni, betartva a haiku forma által előírt kereteket. Azért tűnt ez elég nagy kihívásnak, mert a vezetéssel összefüggő okosságok nem feltétlenül általános érvényűek, helyzetfüggők lehetnek, vannak kivételek, stb. Mégis arra jutottam, hogy meg fogok próbálni elgondolkodtató üzeneteket fabrikálni, letéve a voksot egy-egy irányelv mellett. Akkor is, ha a kép árnyalására nincs lehetőség. Azóta már több mint száznyolcvan darab készült belőlük, és az első negyven egynéhányat egyesével megosztogattam a LinkedIn-en, többnyire munkanapokon. Az eddig megjelentekből válogattam ide egy kóstolót, azok közül, amelyek a személyes kedvenceim.

Az alábbi 11 management haiku a Tudatos Vezetés blog szülinapi tortájának gyertyái, fogadjátok szeretettel!

1
Bizalmat épít,
hogyha betartod, amit
másnak ígértél.

2
Sose mulaszd el
megdicsérni, ha van mit!
Ingyen motiválsz.

3
Két füled, egy szád
nem véletlen nőtt neked.
Eszerint használd!

4
Ami nem oké,
azt tedd szóvá mielőbb!
Ne érleld! Rohad.

5
Tudni nem elég.
Csinálni és szokássá
építeni kell.

6
Ha motiválni
nem tudod, legalább a
kedvét ne vedd el!

7
A vezetői
munka svájci bicskája
a beszélgetés.

8
Teljesítmény és
fejlődés a lábnyomod.
Így szolgálhatsz mást.

9
Önállóságot
ha elvársz, szabadságot
kell adnod hozzá.

10
Hülyének tűnve
kérdezni sokkal jobb, mint
hülye maradni.

11
Ha nem értik, hogy
miért, csak kezeket kapsz
majd, szíveket nem.

Ha kíváncsi vagy a többire is, vagy érdekelnek a következők, a LinkedIn megosztásaim között lehet őket követni. Újabb blogbejegyzésekkel pedig akkor fogok jelentkezni, amikor újra indíttatást érzek majd hozzájuk. Addig is vigyázzatok magatokra, maradjatok “koronázatlan” királyok!

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Cservenyák Tamás Az emberi lények tanítása című, legújabb e-könyvét!

Kattints ide és töltsd le ingyenesen Dobay Róbert Mégis, mire számítottál? című ekönyvét!

Töltsd le Dobay Róbert ebookját!

Korábbi bejegyzések

Mi teszi a kritikát és a tanácsot hiteltelenné?

Van egy kedvenc régi történetem, jó pár alkalommal hivatkoztam már rá a kollégáimmal folytatott beszélgetésekben, és most már ők is idézgetik, amikor a helyzetet jól leírja. Egy gyerekkori barátomtól származik, aki mellesleg sok éven át dolgozott vezetőként, nem túl szofisztikált munkakörnyezetben. De ez a sztori magánéleti, nem a melóhoz kapcsolódik.

Tovább »

További bejegyzések:

10 dolog, amit megtanultunk a digitális vezetőfejlesztésről hét év alatt

Amikor Dobay Robi kollégám 2014-ben felhívott azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Telekom szívesen venné, ha fejlesztenénk számukra egy szerethető, a napi vezetői munkát támogató mobil applikációt, válaszom nem tűrte a nyomdafestéket. A vezetők fejlesztése nem könnyű vállalkozás, majd pont a telefon fogja helyettünk megoldani – gondoltam.

Bővebben »

Mi teszi a kritikát és a tanácsot hiteltelenné?

Van egy kedvenc régi történetem, jó pár alkalommal hivatkoztam már rá a kollégáimmal folytatott beszélgetésekben, és most már ők is idézgetik, amikor a helyzetet jól leírja. Egy gyerekkori barátomtól származik, aki mellesleg sok éven át dolgozott vezetőként, nem túl szofisztikált munkakörnyezetben. De ez a sztori magánéleti, nem a melóhoz kapcsolódik.

Bővebben »

Mi a HR igazgatók Top 3 prioritása 2023-ra?

Mielőtt még bárki megijedne, hogy én is beálltam a jósok és jövendőmondók sorába, az alábbi megállapításokat egy friss Gartner kutatásból merítettem. Évente megismételt, több mint 800 HR igazgatót megkérdező felmérésükben arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenlegi külső környezet és körülmények közepette mire kellene nekik fókuszálni a jövő évben.

Bővebben »

A fejlettebb cégkultúra haszna krízishelyzetben

Még a 2016-ban megjelent, Vezetői séta a sztratoszférában című e-könyvemben írtam Frederic Laloux elméletéről az emberek közötti együttműködés fejlődésének fázisairól, valamint az ezekre rezonáló szervezeti kultúra szintekről. Az első a farkasfalka jellegű szerveződés, ahol vezérelvként az erősebb kutya párosodik és a megbízható rokonokból-cimborákból kerülnek ki az elit tagjai.

Bővebben »

Különbség a legjobbak és a majdnem olyan jók között

Engem mindig elbűvöl és csodálattal tölt el, amikor kiváló teljesítményt látok-hallok-tapasztalok, történjen az a sportban, a művészetekben, a gasztronómiában, vagy bárhol máshol a munka világában. És az is el szokott gondolkodtatni, hogy vajon mi választja el a “kapufát”, a majdnem gólt a góltól, mi kell ahhoz, hogy rendre befelé pattanjon a labda és ne kifelé.

Bővebben »

Seggfej főnök vagy?

Mindannyian viselkedünk néha úgy, mint egy seggfej. Azonban vannak olyanok, akik notórius seggfejek. Minden vezető potenciális jelölt a seggfej jelzőre, mert szinte folyamatos nyomás alatt vannak, ráadásul a cégük is bátorítja is őket abban, hogy lekezeljék a munkatársaikat. Rendszerint lealázzák a kollégákat, a munkahelyet Forma 1-es versenypályának képzelik, mindenhol vitát gerjesztenek és ráadásul meg is akarják nyerni.

Bővebben »

Korábbi blogbejegyzéseinket itt olvashatod: