Erősség alapú önismeret program

Mi a program fókusza?

A világ nagyon régóta a gyengeségeink, a hibáink és a megjavításunk körül forog. A társadalom szinte kizárólag az emberek hiányosságaira koncentrál, ezért a szervezetfejlesztő tréningek, képzések a „tanulj meg minél több mindent, hátha szükség lesz rá” életbölcsesség azzá igyekszik változtatni mindannyiunkat, akik nem vagyunk, elterelve a figyelmet arról, amiben igazán jók vagyunk!

Egy világméretű kutatás kimutatta azt, amit bárki könnyen tetten érhet a mindennapjai során: sajnos, az emberek 80%-ának kevés fogalma van arról, hogy valójában min múlik a saját teljesítménye, mi alapján vállaljon és delegáljon feladatokat, hogyan tartsa fenn a motivációját, vagy hogy egyáltalán mihez kezdjen magával, hogy hosszútávon sikeres lehessen.

A Gallup Institute által végzett kutatások szerint azok a munkavállalók, akik erősségeikre alapozva végzik a munkájukat, lényegesen motiváltabbak és túlteljesítik azokat, akik a gyengeségeik fejlesztésével próbálnak sikereket elérni.

Továbbá azok a szervezetek, melyek az alkalmazottak erősségeire építenek (szemben kizárólag a gyengeségek fejlesztésével) átlagosan

  • ~50%-kal magasabb profitabilitással,
  • ~44%-kal magasabb munkatársi és ügyfél elégedettséggel és
  • ~50%-kal alacsonyabb fluktuációval rendelkeznek.

A program célja, felépítése

A program célja a munkavállalók tudatosságának kialakítása és támogatása, hogy munkájuk során minél inkább az erősségeikre építsenek, azokat tudatosan használják  a mindennapokban. Ha erősségeikre építenek, önazonos lesz, amit csinálnak, nő a hatékonyságuk, elégedettségük, ezáltal a saját és környezetük pszichológiai biztonsága is magasabb fokúvá válik. 

A program során a résztvevők

  • megismerkednek a pozitív pszichológia, illetve az erősség alapú munkavégzés gondolatvilágával, tudományos hátterével, a tehetség és erősség gyakorlati jelentésével, egyéni és üzleti teljesítményre, motivációra gyakorolt hatásaival,
  • a Gallup StrengthsFinder 2.0 tesztre építve megismerik adottságaikat, melyekre a workshopok során konkrét erősségeket építenek,
  • megtanulják, hogy milyen különböző stratégiákkal használhatják erősségeiket a mindennapi munkájuk során és hogyan működhetnek hatékonyabban a mindennapokban,
  • megtanulják, hogyan alakítsanak ki erősséget fejlesztő szokásokat, mindig olyan feladatokat célba véve, amelyek erősítik őket, és ügyelve azokra, melyek visszatartják őket,
  • megismerik a nyomon követés fontosságát a fejlődésre nézve (az erősségek használatát a páros coaching alkalmak keretein belül támogatjuk és követjük nyomon).

Tematika

Milyen eszköztárral támogatjuk a résztvevőket?

A tudományosan megalapozott ismeretszerzés gyakorlatias, tematikus workshopokon történik. Önismeretfejlesztő és egymás jobb megismerését elősegítő eszközöket használunk, valamint jelentős hangsúlyt fektetünk az utánkövetésre és a tudás gyakorlatba ültetésére. Az Erősség alapú önismeret program alapját a Tom Rath és Marcus Buckingham nevével fémjelzett erősségfilozófia modellje adja.

Akik bizalmat szavaztak nekünk:

Blog

A téglákra figyelj, ne a falra!

Mostanában rászoktam vezetés közben podcastok hallgatására. A Karizma podcastban hallottam a következő történetet Will Smith önéletrajzi könyvéből, és nagyon tudtam rezonálni rá. A színész 11 éves volt, amikor az apja úgy döntött, hogy egy új falat akar építeni a műhelye elé. A régi már mállott szét, és ez nem tetszett neki. Ahelyett, hogy kőművest hívott volna, azt gondolta, hogy jó kis projekt lesz Willnek és az öccsének. Lerombolta a falat, a gyerekeknek pedig nem sok hite volt abban, hogy ott valaha is új fal fog állni.

Bővebben »

Megyünk előre, csak nem mindegy, melyik irányba!

Az elmúlt két hétben három olyan tapasztalatom is volt, amivel egy kicsit belekukkanthattam a jövő lehetséges alakulását fürkésző varázsgömbbe. Épp pár hónapja ostoroztam azokat a szakértőket és tanácsadókat, akik magabiztosan spekulálnak minimális információs bázison, sőt, nem átallanak azzal hitegetni másokat, hogy a megoldásuk egyenesen jövőbiztos. Már abban az írásomban is hozzátettem, hogy az adatelemzésnek és a trendvizsgálatnak természetesen van értelme, mint ahogy a lehetséges scenario-k és forgatókönyvek felvázolásának is.

Bővebben »