Erősség alapú önismeret program

Mi a program fókusza?

A világ nagyon régóta a gyengeségeink, a hibáink és a megjavításunk körül forog. A társadalom szinte kizárólag az emberek hiányosságaira koncentrál, ezért a szervezetfejlesztő tréningek, képzések a „tanulj meg minél több mindent, hátha szükség lesz rá” életbölcsesség azzá igyekszik változtatni mindannyiunkat, akik nem vagyunk, elterelve a figyelmet arról, amiben igazán jók vagyunk!

Egy világméretű kutatás kimutatta azt, amit bárki könnyen tetten érhet a mindennapjai során: sajnos, az emberek 80%-ának kevés fogalma van arról, hogy valójában min múlik a saját teljesítménye, mi alapján vállaljon és delegáljon feladatokat, hogyan tartsa fenn a motivációját, vagy hogy egyáltalán mihez kezdjen magával, hogy hosszútávon sikeres lehessen.

A Gallup Institute által végzett kutatások szerint azok a munkavállalók, akik erősségeikre alapozva végzik a munkájukat, lényegesen motiváltabbak és túlteljesítik azokat, akik a gyengeségeik fejlesztésével próbálnak sikereket elérni.

Továbbá azok a szervezetek, melyek az alkalmazottak erősségeire építenek (szemben kizárólag a gyengeségek fejlesztésével) átlagosan

  • ~50%-kal magasabb profitabilitással,
  • ~44%-kal magasabb munkatársi és ügyfél elégedettséggel és
  • ~50%-kal alacsonyabb fluktuációval rendelkeznek.

A program célja, felépítése

A program célja a munkavállalók tudatosságának kialakítása és támogatása, hogy munkájuk során minél inkább az erősségeikre építsenek, azokat tudatosan használják  a mindennapokban. Ha erősségeikre építenek, önazonos lesz, amit csinálnak, nő a hatékonyságuk, elégedettségük, ezáltal a saját és környezetük pszichológiai biztonsága is magasabb fokúvá válik. 

A program során a résztvevők

  • megismerkednek a pozitív pszichológia, illetve az erősség alapú munkavégzés gondolatvilágával, tudományos hátterével, a tehetség és erősség gyakorlati jelentésével, egyéni és üzleti teljesítményre, motivációra gyakorolt hatásaival,
  • a Gallup StrengthsFinder 2.0 tesztre építve megismerik adottságaikat, melyekre a workshopok során konkrét erősségeket építenek,
  • megtanulják, hogy milyen különböző stratégiákkal használhatják erősségeiket a mindennapi munkájuk során és hogyan működhetnek hatékonyabban a mindennapokban,
  • megtanulják, hogyan alakítsanak ki erősséget fejlesztő szokásokat, mindig olyan feladatokat célba véve, amelyek erősítik őket, és ügyelve azokra, melyek visszatartják őket,
  • megismerik a nyomon követés fontosságát a fejlődésre nézve (az erősségek használatát a páros coaching alkalmak keretein belül támogatjuk és követjük nyomon).

Tematika

Milyen eszköztárral támogatjuk a résztvevőket?

A tudományosan megalapozott ismeretszerzés gyakorlatias, tematikus workshopokon történik. Önismeretfejlesztő és egymás jobb megismerését elősegítő eszközöket használunk, valamint jelentős hangsúlyt fektetünk az utánkövetésre és a tudás gyakorlatba ültetésére. Az Erősség alapú önismeret program alapját a Tom Rath és Marcus Buckingham nevével fémjelzett erősségfilozófia modellje adja.

Akik bizalmat szavaztak nekünk:

Blog

A siker nyerő hármasához még egy kritikus hozzávaló

Ugyebár nagyon nem mindegy, mennyire hiteles forrásokból merít az ember, midőn gondolkodását formálja és cselekedeteit kiválasztja. Mi a Menedzsmentornál igyekszünk építeni a tudományra, annak minden hibájával és korlátaival együtt, hiszen még mindig azt találjuk a legértelmesebb kiindulópontnak, összehasonlítva a tudatlan magabiztossággal vagy a hasra ütés jellegű spekulálgatással. A mi szakmánkat tekintve leginkább a pszichológia, a vezetés-, a viselkedés- és az idegtudomány az, ami elég hasznos, ha ott áll a háttérben a munkáink során, némi JPE-vel, azaz Józan Paraszti Ésszel fűszerezve.

Bővebben »

Jövőbiztos??? Mikor látjuk már be, hogy fingunk sincs a jövőről?

Elég ironikus, de épp az elmúlt pár évben szaladtam sorra bele azokba a marketingüzenetekbe, ráadásul a saját szakmámban, ahol jövőbiztos cégeket, vezetőket, képességeket vagy szaktudást ígérgetnek. Most tényleg, komolyan mondja vagy hiszi el ezt bárki ezt a dumát, aki egy kicsit is elgondolkodik rajta? Szellemi vezetőm és képzeletbeli mentorom, Besenyő Pista bácsi egész biztosan feltenné a kérdést, hogy “Nooooormális???” (A fotó azon az emlékezetes előadásán készült, ahol végre megtudhattuk tőle, “mi hülyeség és mi nem az”.)

Bővebben »
coach

Jó ötlet-e nyakló nélkül képezni a kócsokat?

Mielőtt még bárki infarktust kapna, szeretném rögtön itt az elején leszögezni, hogy egyfelől nagyon jó ötlet, másfelől kevésbé. Mint ahogy sok minden más is az életben, aminek van némi komplexitása, bizonyos szempontból kifejezetten előnyös, míg eltérő perspektívából tekintve rá már kicsit színesebb a kép. De mielőtt válaszolnék a saját magam által feltett kérdésre, hadd helyezzem a dolgot kontextusba, hogy miért veszem a bátorságot a témába foganatosított beleugatásnak.

Bővebben »