Feliratkozás blogértesítőre

 


Nem, itt most nem tréningekről fogsz olvasni, mert a fejlődés nem egy pillanat alatt van, hanem folyamat, mely során stabil alapot nyújt az egyénben meglévő tehetség és az ebből fakadó erősség. Így már csak az a feladat, hogy ezt teljesítménnyé alakítsuk.

Ez a megközelítés adja a vezetőfejlesztés egyediségét: hitünk szerint, az általános vélekedéssel ellentétben a teljesítmény javításának kulcsa az egyénben meglévő erősségek kiaknázásában és fejlesztésében rejlik.


Hiszünk abban, hogy minden vezető kiváló lehet! Mindennapos kihívásnak tekintjük, hogy olyan vezetőket képezzünk, akik mellett nagyszerű érzés dolgozni.

 

Munkánk csak akkor válik igazán értékessé ügyfeleink számára, ha megvalósul a program egyediségét jelentő egyik fontos tényező, a follow-up, azaz a tanultak gyakorlati alkalmazásának lekövetése. A program e nélkülözhetetlen részét személyre szabottan úgy dolgozzuk ki, hogy csak akkor engedjük el az ügyfél kezét, amikor a tanultak a napi gyakorlat során bizonyítottan elsajátításra kerültek.

Vezetőfejlesztés - vezetéstechnikaElősorban a vezetőnek kell felismernie azt, hogy a cég stratégiáját hogyan tudja a leghatékonyabban végrehajtani, hogy mik a munkatársak erősségei, és hogyan tudja kihozni beosztottaiból a maximális teljesítményt. Neki kell megmutatnia, mi a helyes magatartás és mi az, ami nem tolerálható a munkahelyen.

Ha ezekkel tisztában vagy, hozzáfoghatsz, hogy a saját csapatodban is átadd a tudást és segíts az embereidnek kihozni magukból a kiváló teljesítményt. Legelőször azonban neked kell változtatnod! Olyan ez, mint amikor a repülőgépen a légikísérők elbábozzák, hogy légnyomáscsökkenés esetén először mindenki a saját oxigénmaszkját vegye fel és csak utána segítsen a többieknek. Csak akkor tudsz hatékonyan segíteni, ha te már magabiztosan lélegzel…

Miben kínálunk Neked mást?

Biztosak vagyunk benne, hogy az eddigi vezetői pályád során sokkal több információt kaptál a vezetésről, a menedzsmentről, mint amit fel tudtál dolgozni. Szerintünk viszont nem azt kell keresned, hogy mi mindent kell tudnod ahhoz, hogy kiváló vezető légy, hanem az, hogy mi az a néhány dolog, amit soha nem szabad elfelejtened!

A Menedzsmentor nem arról szól, hogyan kezd el játszani a játékot, hanem arról, hogy hogyan nyerd meg. Nem abban segít, hogy másképp láss dolgokat, hanem abban, hogy másképp csináld őket; professzionálisabban, precízebben, tudatosabban, nagyobb hatékonysággal cselekedj és rendszerezd a munkádat. A közös munka során megmutatjuk neked a menedzser munka buktatóit, megtanítunk elkerülni azokat a látszólagos apróságokat, melyek irracionálisan nagy hatással vannak beosztottaid teljesítményére és segítünk abban, hogy akár már holnaptól kezdve mit kell megváltoztatnod a napi vezetői munkád során annak érdekében, hogy a munkatársaid elkötelezetten, keményen dolgozzanak az irányításod alatt.

A program segítségével tapasztalatunk szerint sok tényező, mely megkülönböztet az átlagos menedzserektől, drasztikusan javítható:


 
1. Karrier útvonalak feltérképezése

Az elvárt színvonalú vezetés kialakításához a szervezeti hierarchiában való helyed megértése a kiindulópont. Első lépésként elkészítjük a szervezetedre jellemző karrier útvonalak térképét, mely megmutatja a különböző vezetői szinteket. A térkép segítségével a te szituációdra tudjuk szabni a programot, és nem egy általános "konzerv" fejlesztőprogramba tuszkolunk be. Mindez abban is segítséget nyújt majd, hogy a továbblépési lehetőségeket tudatosan meg lehessen tervezni.  A figyelmet sokkal inkább a munkával kapcsolatos vezetői képességekre, mintsem technikai vagy szakmai tudásra helyezzük. A térkép segítségével meghatározhatók a munkaköröd valódi elvárásai, valamint az is, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy az egyik szintről sikeresen a következő szintre lépj.
A karrier útvonalak nem a hagyományos létramodell szerint épülnek egymásra, hanem az egyes szakaszok a vezetői pozíciók által támasztott követelményeket képviselik – azaz a vezetés komplexitásának különböző szintjeit mutatják –, melyek lényeges szemléletmód váltást követelnek. A különböző szakaszokban más és más elvárásoknak kell megfelelned, az új munkakörhöz új képességekre lesz szükséged, továbbá másként kell beosztani az idődet, más a végzett munka értéke.
 
2. Vezetői teljesítmény értékelése
 
A felmérést egy 360 fokos értékelő kérdőív segítségével vagy személyes interjúk során végezzük el. A kérdőívet kitölti(k) a felettese(i)d, néhány beosztottad, veled egy szinten lévő kollégád és te is; így kapsz perspektívikus értékelést a teljesítményedről és a benned lévő potenciálról.

3. Egyéni fejlesztési terv készítése

Miután feltérképeztük a helyzetedet és a lehetőségeidet, fejlesztési tervet dolgozunk ki arra, hogy hogyan tudsz még jobban megfelelni az elvárásoknak, és mi a leghatékonyabb módja a céljaid elérésének. A fejlesztés során figyelembe kell venni azt is, hogy az emberek különböző erősségekkel rendelkeznek és nem lehet mindenkit általánosan, ugyanolyan séma szerint képezni; egyszerűen nem hatékony. Ahhoz, hogy jól megvalósítható egyéni fejlesztési tervet építsünk fel, meg kell érteni, hogy az emberek nem azonos módon tanulnak, a „mentális receptoraik” különböző frekvenciákra vannak hangolva. Ha rossz frekvencián küldjük az üzenetet, nem számít mennyire bölcs az üzenet, nem fog átmenni!

4. Az erősségek meghatározása

Sok év kutatómunkája bizonyítja, hogy azok az egyének és csapatok akik erősségeik alapján végzik a munkájukat, lényegesen túlteljesítik azokat, akik a gyengeségek javítgatásával vannak elfoglalva. Egy világméretű tanulmányban, amely több mint 8000 csapatra és sok százezer alkalmazottra terjedt ki, azok a csapatok, ahol az emberek úgy érezték, hogy lehetőségük van erősségeik szerint dolgozni minden nap,
 
  • több mint 50%-a olyan munkahelyen dolgozott ahol alacsony volt a fluktuáció,
  • 38 %-kal nagyobb hatékonysággal dolgoztak,
  • 44%-ának munkahelyére magas vevői elégedettség volt jellemző.
 
Az erősségek megfogalmazásához a Clifton StrengthsFinder tesztet használjuk, mely megmutatja, hogy melyek a meghatározó adottságaid, milyen feladatokban vagy igazán tehetséges. Rávilágít arra is, hogy hol van számodra a legnagyobb potenciál a fejlődésre.
A vezetői coaching során tényleges munkavégzés alatt történik az erősségeid azonosítása és fejlesztése, nem viszünk el semmilyen laborba. :) A  coaching 4 lépésben segít, hogy megtanuld használni az erősségeidet, hogy még hatékonyabb legyél a munkahelyen, és azon kívül is.
 
a) Azonosítás
Első lépésként azonosítanunk kell azokat a tevékenységeket, amelyek ösztönöznek, és azokat, amelyek nem, sőt inkább kimerítenek. Csak akkor tudsz az erősségeidre építeni, ha hiszel abban, hogy az erősségeid használata a leghatékonyabb módja annak, hogy tartósan versenyképes maradj a munkaerő piacon.

b) Változtatás
A második lépésben megtanulod használni az erősségeidet a mindennapi munkád során és azt, hogy hogyan kamatoztasd őket a csapatban. Hamar letérhetsz azonban az erősségeid övezte ösvényről, ha nem tudod,  hogyan kerüld el azokat a tevékenységeket, amelyek gyengítenek. A coaching során kidolgozzuk a legjobb stratégiákat, amelyekkel csökkentheted gyengeségeidnek a saját teljesítményedre és a csapatra gyakorolt hatását, valamint olyan eszközöket is megismerhetsz, melyeket a mindennapi életben is sikerrel használhatsz.
 
c) Vezetői stílus kialakítása
Nem létezik olyan bevált stratégia, ami mindenkit sikerre vinne. Nincs legjobb vezetői magatartás! Nincs csodarecept! Az a legjobb vezetői stílus számodra, amit a saját erősségeidre építesz. Nem kell színészkedned, nincs szükséged betanult klisékre, csak magadat kell adnod. A coaching alatt segítünk kialakítani a saját vezetői stílusodat és szemléletmódodat, mely illeszkedik az egyéniségedhez és az erősségeidhez és amelyre támaszkodva hitelesen tudod vezetni a beosztottaidat. 

d) Fejlődés
Ahhoz, hogy a fejlődést fenn tudd tartani jó szokásokat kell kialakítanod, mindig olyan feladatokat célba véve, amelyek erősítenek, és ügyelve azokra, melyek visszatartanak. Kialakítjuk, hogy hogyan építs az erősségeidre és mi a leghatékonyabb módja annak, hogy a gyakorlatba ültesd, amit megtanultál.

Az egyéni fejlesztési tervet azzal zárjuk, hogy meghatározzuk, hogy az eredményt hogyan mérd. Milyen mérőszámokat, mutatókat használj arra, hogy megnézd ott vagy-e már, ahol lenni szeretnél. Célszerű rendszeresen mérni, hogy hol tartasz, ezzel megerősítést kaphatsz vagy épp finomhangolhatod a tervet.

A legtöbb vezetőfejlesztő tréning egy hamis feltételezés körül kering: ha az emberek megértették, hogy mit kellene csinálniuk, akkor aszerint fognak cselekedni. Ez nem igaz! A nyomon követés az a hiányzó láncszem, amely a dolgokat a változás irányába mozdítja. A nyomon követés a coaching folyamat leghosszabb és legfontosabb része, mert:
  • a hiányzó láncszem a tudod és a csinálod között,
  • segítségével méred az előrehaladásodat,
  • emlékezteti az embereket, hogy elszánt vagy a változásra,
  • eltörli munkatársaid szkepticizmusát azzal kapcsolatban, hogy képes vagy változtatni,
  • tudatosítja magadban és másokban, hogy a fejlődés egy folyamat, és nem egy ideiglenes, hitvallás-szerű átalakulás,
  • mindennél fontosabb, hogy arra késztet, hogy meg is csináld!