Feliratkozás blogértesítőre

Vezetők és HR-esek egyaránt arra keresik a megoldást, hogyan tudnák javítani a munkatársak motivációját, növelni az elkötelezettségüket, csökkenteni a fluktuációt.

Szinte mindekit megfertőzött az a tévhit, hogy midenezeken úgy lehet a leghatékonyabban javítani, ha az embereket javítgatjuk, megszereljük, midenféle tréningekre küldjük, ahol kijavíthatják a hiányosságaikat és aztán jobban fognak teljesítni. Majd elismerés helyett szembesülünk azzal a szomorú valósággal, hogy a résztvevők számára ez is csak egy volt a sok közül, a gyakorlatban pedig keveset hasznosítottak belőle, és szinte semmi nem változott. Sajnos ez nem véletlen…
 

A világ nagyon régóta a gyengeségeink, a hibáink és a megjavításunk körül forog. A társadalom szinte kizárólag az emberek hiányosságaira koncentrál, ezért a tréningek, képzések a „tanulj meg minél több mindent, hátha szükség lesz rá” életbölcsesség azzá igyekszik változtatni mindenkit, akik nem vagyunk, elvonva a figyelmet arról, amiben pedig jók vagyunk!

A Gallup világméretű kutatásából az derül ki, amit bárki könnyen tetten érhet a mindennapjai során: sajnos, az emberek 80%-ának fogalma sincs arról, hogy valójában min múlik a saját jó teljesítménye, mi alapján válasszon állást, vagy hogy egyáltalán mit kezdjen magával.

Erősség alapú fejlesztőprogramA StrengthsFinder Workshop során a
résztvevők azonosítják, hogy személy szerint
miben tehetségesek, és módszereket kapnak
arra, hogy mindezt hogyan építsék be a napi
munkavégzésbe.

1. nap - Ideje szemléletmódot váltani!

Az erősség és a siker összefüggései
A workshop bevezető részében megismerheted az erősség fogalmát és eredetét, a mögötte lévő tudományos kutatásokat, és kapsz némi összefoglalót a pozitív pszichológiából. Válasz érkezik a "mi köze az erősségeknek a sikerhez?" és "mi van egyáltalán emögött?" típusú kérdésekre is.

Szakíts a mítoszokkal!
Csak akkor tudsz az erősségeidre építeni, ha hiszel abban, hogy az erősségeid használata a leghatékonyabb módja annak, hogy tartósan versenyképes maradj a munkaerő piacon. Egyértelműnek hangzik? Pedig amikor megkérdezték az embereket, hogy "a gyengeségek felismerése és kijavítása a legjobb út a kiváló teljesítmény felé", akkor 10-ből 9 igennel válaszolt. Ha te is a többséghez tartozol, akkor nagyon nehéz lesz végigcsinálni a programot. Éppen ezért először szembe kell nézned azokkal a hétköznapi bölcsességekkel, melyeket a különféle tréningeken tanítanak, melyeket a szüleidtől megtanultál, melyek esetleg eljuttattak a mostani pozíciódig. Ezek ugyanis csak az alapszintig segítenek! Ahhoz, hogy tovább lépj szakítanod kell ezekkel a tévhitekkel, le kell rombolnod a veszélyes féligazságok által emelt falakat. A workshop során más megközelítésből mutatjuk meg neked ezeket a dolgokat.

Építs az adottságaidra!
Miután felfegyverezted magad a tehetség-alapú gondolkodásmóddal, meg kell ismerned at erősségeidet és a gyengeségeidet. A gyengeségek és az erősségek alatt elsősorban nem "személyiség cimkéket" értünk, mint a legtöbben. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a személyiség profilok segítenek eligazodni az erősségeid között. 30 éves kutatás során a Gallup Organization az Egyesült Államok legnevesebb egyetemeivel kifejlesztett teszt, a Clifton StrengthsFinder segítségével képes leszel megtalálni azokat a területeket, amelyekben a legtehetségesebb vagy, és tippeket kaphatsz arra vonatkozóan is, hogy milyen szituációkat és helyzeteket célszerű keresned ezek kihasználására.

2. nap - Tudatosítsd és használd ki az erősségeidet!

Használd az erősségeidet!
A StrengthsFinder közel visz az erősségeidhez, segít a megfogalmazásban, de nem mutatja meg pontosan azokat. Ahhoz, hogy egészen pontosan meg tudd fogalmazni a saját erősségeidet, tovább kell lépned. A kutatások során kiderült, hogy az erősségnek 4 fő jele van, s amennyiben ezek pozitív érzéseket váltanak ki belőled, nagy valószínűséggel erősséget találtál. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan tudatában légy annak, hogy egy adott tevékenység elvégzése például feltölt energiával és elkötelezetté, lelkessé tesz, vagy teljesen leszív és kimerít. Segítünk megfogalmazni és leírni az erősségeidet, melyek így specifikusan és kézzelfoghatóan fognak megjelenni előtted.

Változtass a hétköznapokon!
Az erősségeiddel tisztában lenni, jó dolog. Használni őket, az már egy másik kávéház. A tapasztalatunk az, hogy az életünk során a legnagyobb szakadék a „tudom” és a „csinálom” között van. A workshop utolsó részében megmutatunk neked pár módszert arra, hogy hogyan tudod az erősségeidet a gyakorlatban használni,  és  elkerülni a nem neked való feladatokat, vagy adott esetben delegálni azokat.

Nyomon követés!
Akkor tudsz tartósan sikeres maradni, ha az erősségeid használata idővel szokássá válik!  A legtöbb "tréning" egy nagyon hamis feltételezés körül kering: ha az emberek megértették, hogy mit kellene csinálniuk, akkor aszerint fognak cselekedni. Ez nem igaz! A nyomon követés az a hiányzó láncszem, amely a dolgokat a változás irányába mozdítja.

Miért jó ez Neked?

Nem húzzuk el a pénz és gazdagság mézesmadzagját az orrod előtt, mint a legtöbb karriertanácsadó cég. Hiszünk az egyszerűségben. A workshop végére egyszerűen:

 • képes leszel élvezni a munkádat annyira, hogy reggelente alig várod majd, hogy nekifoghass,
 • tudatosan úgy fogod alakítani a munkakörödet, hogy mindennap azt csinálhasd, amihez a legjobban értesz, így több értelmet, izgalmat és mókát viszel a munkádba,
 • megérted, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy a munkatársaid, a főnököd, az ügyfeleid egyre inkább felfigyeljenek a teljesítményedre, pontosan fogod tudni, hogy mely lehetőségek szólnak neked, és melyeket kell meghagynod másoknak még akkor is, ha nagyon csábítóak,
 • képes leszel jobban megérteni a munkatársaidat, ezért több segítséget fogsz kapni tőlük, így többet tudsz megvalósítani a terveidből,
 • megtanulod tudatosan, gyorsan építeni saját magadat és a karrieredet,
 • nagyobb motivációval, jobb munkateljesítményt fogsz nyújtani.Sokat csesztetik a vezetőket azzal, hogy motiválják a beosztottaikat és hozzák ki belőlük a maximumot. Mindamellett, hogy van ebben igazság, azért nem ennyire egyoldalú dolog ez. Az is fontos kérdés, hogy mit tehetsz te, hogy motiváltabb légy? A jó teljesítmény nem csak a vezető felelőssége, hanem a beosztotté is. A beosztottak nagy többsége szerint azért kapják a fizetésüket, hogy elvégezzék a munkájukat. Azt tartják a legfontosabb kötelességüknek, hogy megcsinálják azt, amit a főnökük mond nekik.
 

Szerintünk nem ezért fizetik a cégek őket!


Egy alkalmazott legfőbb kötelessége az, hogy a teljesítményét mindig a csúcson próbálja tartani. Ezt pedig úgy tudja megtenni, hogy megmutatja munkatársainak, hogy miben számíthatnak rá a leginkább, miben igazán erős. Minden embernek saját felelőssége, hogy a legjobbat hozza ki magából a munkában. Minél pontosabban tudja megfogalmazni az erősségeit annál gyakrabban tudja olyan helyzetbe hozni magát, ahol használni tudja őket.

Einstein nem volt az a kimondottan box-világbajnok alkat, Erdei Zsolt pedig nem egy született atomtudós, mégis mindketten világraszólót alkottak, mert arra építették karrierjüket, amiben igazán jók. Valamiben te is Einstein vagy; legfeljebb eddig nem tudtad hogy miben, esetleg nem volt melletted olyan edző, aki a tehetségeidre építve kihozza belőled az atomtudóst, vagy a világbajnokot. A StrengthsFinder Workshop során olyan egyedi, a világ legsikeresebb cégeinél a gyakorlati életben már bizonyított módszereket mutatunk meg számodra, melyek hosszú távon garantálják a sikert, és a folyamatos előrelépést, könnyedén meg tudsz felelni a céged elvárásainak, megalapozhatod a karrieredet, és ezáltal megvalósíthatod az álmaidat.

Megéri a napi munkádat a tehetségeidből kiindulva az erősségeid köré építeni, mert azok mentén gyorsan és könnyedén haladsz előre a kiváló teljesítmény felé. De már most figyelmeztetünk: ez nem könnyű feladat! Az élet mindennapi kihívásai folyamatosan igyekeznek eltéríteni, és nagy fegyelmre van szükség ahhoz, hogy ne térj le az erősségeid által diktált útról! Ha nem vagy tudatos abban, hogy milyen feladatokat végezz el, akkor a munkád mindig is a véletlenen fog múlni: ha szerencséd van, és épp jó feladatra böksz rá, akkor akár sikeres is lehetsz.  Elég azonban egy apró változás a munkakörödben és fogalmad sem lesz, hogy miért akarnak kirúgni (pedig korábban te voltál a sztár). Viszont, ha pontosan tudod, hogy milyen feladatokban vagy kiváló, akkor sokkal nagyobb esélyed van a sikerre és a szerencse kisebb szerepet kap.

A workshop célja, hogy megtanítson Téged tudatosítani, és használni a saját erősségeidet. Ha tudatosan építesz az erősségeidre, képes leszel hegyeket megmozgatni, és folyamatosan kiváló teljesítményt nyújtani a karriered során. Talán meg fogsz lepődni, de a világ legsikeresebb vállalatai, kezdve a Coca Cola-tól a Disney-n át, egészen a Yahoo-ig szervezeti, és egyéni szinten is ugyanezt teszik - tudatosan az erősségekre koncentrálnak.

Tudást és tapasztalatot bárki tud szerezni, ezek nem fognak megkülönböztetni téged másoktól és nem fognak kiemelni a tömegből. Az erősségeid  azonban csak rád jellemzőek, nem lehet őket "megtanulni". Ha ezekkel tudatosan tisztában vagy, és építesz rájuk, magabiztosan tudsz majd munkahelyet választani, vagy változtatni, és elképesztően sikeres leszel abban, amit csinálni fogsz.
 

Nem lehet belőled bárki,
de sokkal több lehetsz annál,
mint aki jelenleg vagy!

 

 
Belefáradtál már abba, hogy a világ nagyon régóta a gyengeségeid, a hibáid megjavítása körül forog?
 
 • Ha nem bánsz jól a számokkal, brutális módon fejlesztened kellene a numerikus készségeidet.
 • Ha nem vagy jó előadó; járj kommunikációs tréningre, különben nem lehetsz vezető.
 • Az egyik teljesítményértéklésen azt mondta a főnököd, hogy nem vagy elég empatikus, menj empátia tréningre!
 • Nem vagy elég kreatív. Pedig jó lenne. Van itt egy kreativitást fejlesztő tréning. - tanácsolják. Szerintünk pedig nem kell!
 • Javítanod kell a versenyszellemeden! De miért is? Vannak, akik nem versengő típusúak, mégis sikeresek.

Az ilyen tréningek csak annyit tudnak segíteni neked, hogy hatásukra maximum, valami középszerűt tudj nyújtani. Az emberek rengeteg időt töltenek a gyengeségeik javítgatásával, és hibáik korrigálásával. Ideje megfordítani ezt és az erősségeinkre fókuszálni!