Feliratkozás blogértesítőre

Budai Máté

Mik az alapértékeim?
 
Őszinteség – Hiszek abban, hogy a legrövidebb út két ember között az őszinteség. Szeretek őszintének lenni a nagy és az apró dolgokban is, és úgy látom, ez közelebb hoz mind magamhoz, mind másokhoz.
Emberközpontúság – Közgazdászként megtanultam mindent: profitmaximalizálás, ROI, kontrollrendszerek, stb. - és még élveztem is! Ezek kiváló eszközök, ugyanakkor látom, hogy ennél többről szól az élet: rólunk, az emberekről, egymásról.
Logikus, kritikus gondolkodás – Nincs az a probléma, amit erős logikával, kiváló kérdezéstechnikával ne lehetne megoldani. Szeretek mindent megkérdőjelezni, cserébe rendszeresen új, váratlan megoldásokat találok nehéz problémákra.
Folyamatos fejlődés – Mindenben és mindenkiben ott látom egy sokkal jobb énjét. Ha a szmogos, forgalmas városban járok, látom magam előtt a jövő sokszínű és jól szervezett és barátságos metropoliszát, ami lehetne. Az emberekben pedig látom azt az énjüket, amelyik sokkal kevesebb szorongással, céljait megvalósítva, kapcsolatait erősítve él. És ezzel a gondolkodásmóddal állok a saját életemhez is.
 
Mi a személyes misszióm?
 
Leginkább az foglalkoztat, hogyan tudnám minél több embernél elérni, hogy sokkal jobban érezzék magukat a munkahelyükön. És abban hiszek, hogy ezt első sorban kiváló rendszerekkel lehet elérni.
 
Ehhez olyan eszközökből válogatok, mint a kérdezéstechnika, a design gondolkodás, a coaching szemlélet, a logika és az intuíció.

Miben vagyok a legjobb?
 
Jó érzékem van annak megtalálásához, hogy hogyan lehet kevesebb erőfeszítéssel (idő, energia, pénz, …) több eredményt elérni. Ilyen ötletekből születnek a legizgalmasabb üzleti és magánéleti innovációk.
Kiválóan tudom értelmezni a kommunikációt. Legyen szó féloldalas ajakfelhúzásról, a cipők állásáról, szemrebegtetésről, vagy olyan szavakról, mint „kellene”, „mindegy” vagy „hogyan”, azonnal sok információhoz jutok az illető személyiségéről, hangulatáról, gondolkodásmódjáról, céljairól.
Kíváncsi is vagyok mások céljaira, személyiségére, emberi kapcsolataira, ezért jó hallgatóság tudok lenni, miközben proaktív kérdésekkel segítem fejlődésüket.
Nagyon sok szempontból tudom nézni a dolgokat és előre gondolkozom, ezért kiválóan tudom látni előre a kockázatokat, és tudok rájuk megoldásokat javasolni. Ennek kapcsán nagyszerűen meg tudok tervezni rendszereket, projekteket, termékeket.
 
Hogyan jutottam el ide?

A középiskolában nem voltam túl populáris, így bőven volt időm megfigyelni dolgokat és az élet nagy dolgairól gondolkozni, ami megalapozta a későbbi gondolkodásmódomat. Ott szoktam rá a (fejlődési célzatú) olvasásra, ami mostanra egy meghatározó szenvedélyemmé vált. Az egyetemen megszereztem az üzleti gondolkodás szemüvegét és aktív voltam egy diákszervezetben, ahol HR vezető is lehettem. Az órák közül külön élveztem a kontrollingot, az esetmegoldást. Illetve nagyon gyorsan valós gyakorlatot szereztem az egyetem melletti közel folyamatos, HR különböző területein végzett munkák során. Közben megismertem a coachingot, amit mind alanyként, mind alkalmazóként sokat használok máig, és az egyik kedvenc módszertanom. Az egyetem elvégzésével pedig HR tanácsadó lettem, ami a szememben az egyik leginspirálóbb szakma a Földön.