Feliratkozás blogértesítőre

Pár napja egy ismerősöm, aki korábban részt vett egy workshopunkon, ahol az erősségek használatát tanítottuk neki azzal hívott fel, hogy az új főnöke néhány hónap elteltével elérkezettnek látta az időt a teljesítményértékelésre. A telefonbeszélgetés kb. így hangzott:

Ezen a ponton éreztem, hogy a sztorinak csak az egyik felét hallottam, símán el tudom képzelni, hogy a főnökének jó oka volt ilyet kérni az asszisztensétől. De nem erre szeretném kihegyezni a sztorit.
Arra a tendenciára szeretnék rámutatni ezzel a történettel, ahogyan vezetők értékelik a beosztottak teljesítményét.
Amikor értékelünk valakit, akkor azt saját szűrőinken keresztül tesszük, a saját értékrendünk lencséjén keresztül látjuk a másikat. Az ilyen jellegű értékelés inkább arról szól, hogy mi mit szeretünk vagy utálunk. Ez egy trükkös dolog, érdemes vigyázni vele, ugyanis ilyen tekitetben az értékelésünk sokkal inkább minősít bennünket, mint a másikat.
Vezetőként az a felelősséged, hogy légy kíváncsi a beosztottak értékeire, erősségeire, azért, hogy segíts nekik abban, hogy az erősségeikből kiváló teljesítmény kerekedjen. A beosztottnak nincs szüksége arra, hogy a saját értékítéleted által vezérelve lefikázd őket. Miért gondolod, hogy ha az akadályokra irányítod a fókuszt, azokra amik nem mennek jól, akkor kreatív, sikeres megoldóember lesz? Mi támasztja alá azt, hogy ha arra kéred a beosztottat, hogy fejlessze a gyengeségeit, az elégedetté vagy elkötelezetté teszi?

A teljesítményértékelés fordítva is elsülhet

 

2013-10-24

Ő: - Pénteken volt egy teljesítményértékelő beszélgetésem a főnökömmel - sóhajtott.
Én: - Nem úgy hangzik, mintha jól sikerült volna.
Ő: - Teljesen összezavart.
Én: - Hogy érted?
Ő: - Tudod, az egyik erősségem az, hogy felelősségteljes vagyok. Szeretem a helyes dolgokat csinálni, szabálykövető vagyok, betartom a céges policy-et. Ilyen típus vagyok.
Én: - Úgy hangzik, hogy jól hasznát tudod venni ennek, amikor a vezetők dolgait kell szervezned (executive assistant egy multinacionális cégnél).
Ő: - Hát úgy tűnik, hogy a főnököm nem így látja, azt mondta, hogy írjak célkitűzést arról, hogy hogyan fogom fejleszteni az erősségem árnyoldalait.
Én: - Ez mit jelent?
Ő: - Mondd meg te. Igazából nehezen álltam meg, hogy ne mondjam neki azt, hogy "mégis mit szeretnél? Írjak célkitűzést arról, hogy hogyan legyek felelőtlenebb? 1-2 határdiőcsúszás még belefér? Azt tűzzem ki célul, hogy hogyan fejlesszek gyengeséget magamnak?"
Én: - Mit gondolsz, mi lehetett a szándéka ezzel a kéréssel?
Ő: - Szerintem arra gondolt, hogy legyek egy kicsit rugalmasabb a szabályok tekintetében. Ne vegyem olyan szigorúan a policy-ket, így könnyebbé tudnám tenni az életét...